Zelný salát – 22x jinak

Základní recept pro 4 porce:

500 g zelí nakrájené na nudličky
40 g citrónové šťávy
40 g rostlinného salátového oleje
sůl
mletý zázvor

Zelný salát – 22x jinak – recepty:

Nakrájené zelí spaříme přes cedník vroucí vodou, přesypeme do mísy a hned zakapeme citrónovou šťávou, promícháme s olejem, osolíme, okořeníme mletým zázvorem a obměňujeme:

1. s paprikami

+ 1 paprika žlutá, 1 paprika zelená, 1 paprika červená – nakrájíme na nudličky a promícháme

2.s mrkví

+ 80 g jemně nastrouhané mrkve

3.s česnekem a cibulí

+80 g jemně posekané cibule a 20 g utřeného česneku

4.s česnekem a sýrem

+100 g jemně strouhaného tvrdého sýra a 20 g utřeného česneku

5.s křenem

+50 g strouhaného křenu

6.s červenou řepou

+150g strouhané oloupané červené řepy, okořeníme mletým fenyklem

7.s okurkami a koprem

+150 g jemně na nudličky pokrájené nebo hruběji strouhané okurky a podle chuti posekaný čerstvý kopr (příp. lze nahradit i sušeným)

8.s ředkvičkami

+150 g na nudličky pokrájených ředkviček, okořeníme čerstvě umletým pepřem

9.s raným celerem nebo chuťově jemnějším pastiňákem

+150 g jemně strouhaného celeru či pastiňáku, krátce – asi 7 minut povařeného, ochutíme větší dávkou čerstvé citrónové šťávy

10.s dýní, cuketou, lilkem, patizonem

+200 g jemně strouhaného nebo na jemné nudličky pokrájeného druhu (zvolíme jeden), pro lepší stravitelnost předem vroucí vodou spaříme nebo necháme nasucho krátce zapéct v troubě (bude křupavější)

11.s kukuřičnými zrny

+100 g konzervovaných zrn ve slaném nálevu, v obou případech základní salát méně solíme a kyselíme!!!

12.s květákem

+150 g krátce spařeného – nevaříme ve vodě – (asi 7 minut spařujeme prostřednictvím pařáku na knedlíky), okořeníme mletým muškátovým květem

13.s brokolicí

+150 g na pařáku propařené, na růžičky rozdělené brokolice, okořeníme mletým zeleným nebo bílým pepřem

14.s čočkou

+150 g uvařené čočky (vodu okořeníme bobkovým listem, aby se zvýraznila chuť

15.s různobarevnými fazolemi

+100 g konzervovaných, sterilovaných fazolí (stříkaných, červených, bílých a můžeme vyzkoušet i v tomatě)

16.s ananasem

+100 g pokrájeného nejlépe čerstvého ananasu, můžeme použít i konzervovaný, ale pak volíme druh neslazený nebo light a ten ještě přecedíme a přelijeme vodou, aby salát nebyl příli nasládlý

17.s jablky

+200 g hruběji nastrouhaných nebo na nudličky pokrájených různých odrůd a barev jablek

18.se sušenými švestkami

+100 g předem namočených, vypeckovaných, nesířených švestek okořeníme mletou skořicí nebo mletým badyánem

19.s meruňkami

+150 g nasířených, vroucí vodou spařených a hcváli namočených na jemné proužky nakrájených meruněk, okořeníme mletým hřebíčkem

20.s pomerančem a mandlemi

+200 g pokrájené pomerančové dužniny, + 50 g spařených, oloupaných a na nudličky pokrájených mandlí

21.se směsí sušeného ovoce a jádrovin

+200 g libovolné kombinace předem namočeného ovoce pokrájeného a ořechů či mandlí hruběji nastrouhaných

22.s houbami

+100 g pokrájených sterilovaných hub (raději ve sladkokyselém nálevu, příp. sterilovaných žampiónů, které jsou většinou ve slaném nálevu)