Když už žemlovku ani strůdl doma nikdo nechce, zkusíme to s knedlíky!
5 brambor
sklenička (2 dl) krupice hrubé
sklenička hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
jablka
tvaroh a cukr na posypání a máslo na polití knedlíků
Jablkové knedlíky z bramborového těsta – recept
Brambory uvařené ve slupce oloupáme a nastrouháme. Přidáme vejce, sůl a krupici a moukou zaděláme těsto, které propracujeme tak, aby se nelepilo. Potom z něj vyválíme šišku, kterou naporcujeme na stejné dílky.
Jablka oloupáme a nakrájíme na přiměřené dílky, které balíme do těsta. Při uzavírání knedlíku „vymáčkneme“ vzduch, který tam při balení vnikne tak, že knedlík stiskneme ještě než těsto zabalíme. Tak máme jistotu, že se knedlík při vaření neotevře.
Knedlíky vhazujeme najednou do vroucí vody a dbáme na to, aby se var nepřerušil. Po chvilce po vhození knedlíky odsťouchneme ode dna a po dobu varu je občas obrátíme.
Když vyplavou nahoru, vaříme je ještě minutu a vyndáváme dírkovanu naběračkou.
Jablkové knedlíky z bramborového těsta na talíři sypeme tvarohem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.