500 g kančí kýty
30 g slaniny
mletý pepř, sůl
3 lžíce oleje
kousek cibule, mrkve, celeru a petržele
20 g hladké mouky
cukr, jalovec, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián
20 g másla
kousek citronu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce brusinkového nebo rybízového kompotu
1 dl červeného vína
ocet
Kančí kýta nadivoko – recept
Dobře odleželé kančí maso (zbavené tuku) protkeneme klínky slaniny, osolíme a necháme krátce odležet. Zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky osmažíme na oleji, vmícháme lžičku moučkového cukru a necháme jej slabě zkaramelizovat.
Na připravenou zeleninu vložíme maso, podlijeme vodou, přidáme koření, oloupané kolečko citronu, lžičku octa, rajčatový protlak, sůl a dusíme pod pokličkou.
Při dušení maso obracíme, přeléváme mastnou šťávou a podléváme horkou vodou. Při dopékání přidáme mouku promíchanou s máslem, po chvíli přidáme brusinkový kompot.
Omáčku doplníme vínem,vyjmeme z ní maso, pak ji prolisujeme a dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí, vložíme zpět do ní maso pokrájené na porce a dobře je prohřejeme.
Kančí kýtu nadivoko podáváme se smaženými bramborovými kroketami a s brusinkovým nebo rybízovým kompotem.