Fazolová polévka

150 g suchých hnědých fazolí
100 g zeleniny (mrkev, celer, pór)
100 g uzeného vařeného masa nebo uzeniny
tymián
sůl
3 lžíce oleje
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžička sladké papriky

Fazolová polévka – recept

Přebrané a vyprané fazole namočíme do studené vody na několik hodin (nejlíp přes noc).
Do 1,5 litrového hrnce dáme namočené fazole a zalijeme čistou vodou tak, aby byly potopené. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu na minimum a pod poklicí vaříme zvolna téměř doměkka. To trvá asi 35 minut. Potom přilijeme vodu do celkového objemu asi 1 litru, přidáme tymián, očištěnou, na proužky nakrájenou zeleninu, osolíme a povaříme přikryté pokličkou dalších asi 10 minut.
V kastrolku rozehřejeme olej, přidáme mouku a po zpěnění i mletou papriku, promícháme a zalijeme trochou studené vody. Jíšku rychle vlijeme do polévky, promícháme přidáme do ní ještě nakrájené uzené maso nebo uzeninu a ještě asi 2 – 3 minuty povaříme.

Na talíři může být fazolová polévka přizdobena kouskem kadeřavé petrželky.