Rýžový nákyp s meruňkami

200 g rýže
100 g másla
70 g pískového cukru
3 vejce
špetka soli
1/2 l mléka
1/4 l vody
1 meruňkový kompot (720 ml)
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání nádoby

Rýžový nákyp s meruňkami – recept

Mléko zředíme s vodou, přivedeme k varu. Do vařícího mléka dáme sůl a přebranou, dobře vypranou rýži. Za občasného míchání ji vaříme asi 20 – 25 min. doměkka (rýže má být uvařená více – nemá se sypat). Uvařenou rýžovou kaši přendáme do porcelánové mísy a necháme vychladnout.
Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme vychladlou rýžovou kaši, zamícháme a nakonec lehce vmícháme připravený sníh.
Do tukem vymazané a strouhankou vysypané nádoby navrstvíme nejprve polovinu rýžové hmoty, poklademe ji okapanými meruňkami, na ně dáme druhou polovinu hmoty a pak asi 35 minut pečeme ve středně horké troubě.

TIP

Rýžový nákyp s meruňkami můžeme obměnit, když namísto meruněk použijeme libovolné čerstvé i kompotované ovoce podle vlastního výběru.