800 g kachních prsou bez kostí
3 cibule
3 lžíce másla
sůl, mletý pepř
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 lžičky majoránky
250 ml bílého vína
150 g sušených švestek
3 lžíce ořechů vlašských
2 jablka
Kachna ve švestkové omáčce – recept
V pekáčku rozpustíme 2 lžíce másla a kachní prsa z obou stran opečeme. Poté maso obložíme na měsíčky pokrájenou cibulí (jednou třetinou), osolíme a opepříme, přidáme bobkové listy, nové koření i majoránku a podlijeme vínem a trochou vody. Dáme péct do vyhřáté trouby a při 180° C pečeme doměkka. Během pečení kachní prsa přeléváme výpekem a podléváme vodou.
Ořechy krátce opražíme na pánvi bez tuku, jablka po odstranění jádřince nakrájíme na dílky.
Měkké maso vyjmeme z pekáčku a udržujeme v teple. Výpek přecedíme do kastrůlku. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a zbylou cibuli na něm necháme při mírné teplotě zesklovatět. Pak do výpeku vmícháme opražené vlašské ořechy, nakrájená jablka, sušené švestky a krátce všechno prohřejeme. Přidáme orestovanou cibuli a omáčku rozdělíme na talíře.
Kachní prsa nakrájíme na plátky a vložíme je do omáčky.
TIP
Kachna ve švestkové omáčce bude na talíři vypadat ještě líp, když ji přizdobíme bylinkami, např. meduňkou, mátou, petrželkou apod.