Jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem

asi 800 g jelení kýty bez kosti
sůl
1/2 lžíce drcených jalovčinek
6 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
4 snítky rozmarýnu
2 lžíce oleje
svazek karotky
1 středně velký celer
3 cibule
50 g špeku
200 ml bílého vína

Jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem – recept

Odblaněnou kýtu omyjeme, osušíme, prošpikujeme polovinou špeku, pak osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami.
V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, poté vyjmeme a ve výpeku rozškvaříme zbylý, nadrobno pokrájený špek. Pak přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme dozlatova.
Mezitím předehřejeme troubu na 200° C.
Když je zelenina opečená, přidáme oloupané přepůlené cibule, celé koření, tymián a ještě chvíli opékáme.
Opečené maso vrátíme do pekáče (k osmahnuté zelenině), zalijeme trochou vařící vody a pečeme v předehřáté troubě pod poklicí doměkka. V průběhu pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme.
Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu.
Když je maso měkké, vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odležet. Potom kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou.
Jelení kýtu se zeleninou a rozmarýnem můžeme podávat např. se zapečenou dýní a vařenými brambory.