Z hrušek, které nestačíte sníst za syrova či spotřebovat na koláče a kompoty, si můžete připravit tuto skvělou marmeládu:
1,5 kg zralých hrušek
750 g cukru
20 g kyseliny citronové
Marmeláda z hrušek – recept
Oloupané hrušky nastrouháme na hrubém struhadle (nebo je můžeme semlít na masovém strojku – po zbavení jadřinců).
Nastrouhané nebo semleté hrušky (kaši) dáme do širšího kastrolu s trochou vody a za stálého míchání je povaříme.
Pak směs po rozvaření zvážíme. Na 1 kg rozvařených hrušek dáme 500 g cukru a vaříme zvolna na mírném ohni, dokud se cukr nerozvaří. Nakonec přidáme kyselinu citronovou.
Horkou marmeládu z hrušek plníme do připravených čistých skleniček. Sklenice zavíčkujeme, obratíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
TIP
Do každé sklenice s marmeládou z hrušek můžeme vložit několik omytých lístků čerstvé máty. Ta marmeládu více provoní a dodá jí skvělou chuť.