7 a půl kg švestek
1 a půl kg krystalového cukru
1/4 l octa
Švestková povidla nemíchaná – recept
Vypeckované švestky promícháme s cukrem, octem a necháme v chladu uležet 24 hodin.
Pak je dáme do pekáče s vyšším okrajem a v troubě „pečeme“ asi 3 až 3,5 hodiny při teplotě 130 – 150° C. Nemicháme !
Povidla neprskají, utvoří se malé dírky, kterými uniká pára. Po této době lžičkou na okraji zkusíme, zda jsou dost hustá, pokud ne, pokračujeme v „pečení“.
Horká švestková povidla nemíchaná plníme do připravených skleniček a uzavřeme je.
TIP
Švestky můžeme též semlít na masovém mlýnku (uspíšíme „pečení“). Kdo si chce povidla vylepšit, může do každé naplněné skleničky nahoru nalít malou lžičku rumu.