I když máte svůj oblíbený recept na nejlepší okurky, vyzkoušejte zase něco jiného.
Nakládané sterilované okurky – recepty:
1. Vynikající okurky DIA
Omyté a osušené okurky naskládáme do sklenic (0,72 l), prokládáme kousky cibule, mrkve, křenu a kopru.
Do každé naplněné sklenice dáme 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, trochu hořčičného semínka, 1 větší bobkový list, 3 – 5 tablet umělého sladidla, 1 lžičku soli a zalijeme 6 – 7 lžicemi octa.Dolijeme převařenou vodou, sklenici zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80° C.
2. Okurky s tymiánem.
Do sklenic dáme kousek kopru, několik koleček mrkve, kolečko cibule, kousek křenu, naskládáme okurky a zalijeme studeným nálevem. Ten si připravíme, když svaříme 3 a půl litru vody, 1 litr octa, 400 g krupicového cukru, 130 g soli, 10 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu, trochu hořčičného semínka.
Sterilujeme 20 minut při teplotě 80° C.
3. Znojemské okurky
Do sklenic 0,72 l dáme 6 kuliček pepře a nového koření, 1 kolečko cibule, 1 bobkový list, několik hořčičných semínek a snítku kopru.
Naskládáme malé okurky nakládačky a zalijeme vychladlým nálevem.
1 a 3/4 litru vody, 6 dl octa (8 %), 17,5 dkg krystalového cukru, 7,5 dkg soli. Nálev nevaříme, jen zahřejeme na teplotu 80° C. Sterilujeme při teplotě 80° C 25 minut.
4. Okurky s křenem
Do sklenic rozdělíme 2 kg štíhlých okurek(7-8 cm),16 koleček mrkve, 8 plátků křenu, 8 kuliček pepře, 4 větvičky kopru, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžičku hořčičného semínka.Zalijeme vlažným nálevem.Svaříme 5,7 l vody, 1,6 dl octa, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 lžíce soli.
Sterilujeme asi 25 minut při teplotě 90° C.
5. Lžícový nálev na okurky – z Jižní Moravy
Do každé sklenice Omnia 0,72 l 2 lžíce krystalového cukru, 7 lžic octa, 2 tabletky umělého sladidla, špetku soli, 1 lžičku DEKO, 3 – 4 kuličky pepře, 3 – 4 kuličky nového koření.Do sklenice naskládáme okurky, kolečka mrkve, cibule, kousek kopru na dno a pod víčko, klínek křenu.Zasypeme cukrem, solí, DEKO, zalijeme octem a přidáme sladidlo. Dolijeme studenou vodou a sterilujeme 30 minut při 85° C.
6.Znojemský lák na okurky
3,5 l vody, 1 litr octa, 1/2 kg cukru, 12 dkg soli, hrst hořčičného semínka, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 7 hřebíčků, kolečko mrkve, cibule, česneku.
Vše společně uvaříme, necháme vychladnout a nalijeme na okurky narovnané v láhvích. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80° C.
7. Okurky s chutí skořice
Do 1 litrové sklenice dáme 2 snítky kopru, 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře a nového koření, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 1 hřebíček, malý kousek celé skořice.
Okurky naskládáme do sklenic a zalijeme vychladlým nálevem. Svaříme 4 litry vody, 1 a 1/4 litru octa, 16 dkg soli, 30 dkg krystalového cukru, 55 tablet Spolarinu. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80° C.
8. Sladkokyselé okurky
Okurky naskládáme do sklenic, můžeme je prokládat koprem, cibulí, křenema zalijeme vychladlým nálevem.
Svaříme 2 litry vody, 1/4 l octa, 25 dkg krystalového cukru, 1 nakladač DEKO. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80° C.
9. Výborné a rychlé okurky
Na dno sklenic dáme snítek kopru, kolečka cibule, mrkev a stroužek česneku. Klademe omyté okurky prokládáme cibulí a mrkví, nahoru dáme opět kopr a kousek křenu (nemusí být).
Zalijeme 4 lžícemi octa, zasypeme 2 lžícemi krystalového cukru, 1 lžičkou DEKA a zalijeme vodou z vodovodu.
Sterilujeme 15 minut při 85° C.
10. Nálev na dietní okurky
7 litrů vody, 3 litry octa, 130 kuliček umělého sladidla, 27 lžiček soli, 108 kuliček pepře, 108 kuliček nového koření, 27 bobkových listů.
Toto množství nálevu je na 15 kg okurek, které uložené ve sklenicích budeme 10 minut sterilovat při 90° C.
11. Nakládané okurky s celerovou natí
Na dno sklenic (0,7 l) dáme několik koleček cibule, mrkve, snítku kopru, kousek křenu, celerovou nať a naskládáme omyté okurky. Zalijeme horkým nálevem.
Svaříme 7 a půl litru vody, 2 a půl litru octa, 75 dkg krupicového cukru, 24 dkg soli, kuličky pepře, nového koření, hřebíček, bobkový list.
Sterilujeme 20 minut při teplotě 80° C.
12. Křupavé okurčičky DIA
1 kg okurek nakládaček omyjeme a osušíme, 3 cibulenakrájíme na kolečka. Okurky naskládáme do sklenic, prokládáme kolečky cibule, bobkovým listem a koprem.
Zalijeme vlažným nálevem.
Svaříme 1,75 litru vody, 6 dl octa, 17 dkg krupicového cukru, 8 dkg soli, 2 kuličky pepře a nového koření, 1 bobkový list, 1 lžičku hořčičného semínka.
Odstavíme a vmícháme 20 tablet umělého sladidla.
Sterilujeme maximálně 15 minut při teplotě 85 – 90° C.