kachní játra
papričky peppadew
rýžový likér
nudle hishimen
sojová omáčka
olivový olej, sůl
Na první pohled trošku exotičtější ingredience, ale nedejte se zmást, jídlo je to jednoduché, rychlé a hlavně s pikantní, ale překvapivě příjemnou a jemnou chutí. Ingredience se používají s mírou a proto vám vydrží na několik jídel.
Kachní játra na rýžovém likéru – recept
Nejprve si uvaříme široké nudle
Do hrnce s vroucí vodou (2litry) nasypeme polévkovou lžíci soli a nalijeme trochu olivového oleje (asi taky tak polévkovou lžíci). Vložíme nudle (na 2 porce 1/2 balíčku) a vaříme dle návodu (max 10 minut). Pokud použijeme hrnec na těstoviny s víkem Ballarini, použijeme jen jeden koš.
Uvařené nudle vytáhneme a …
…a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat. Než nudle okapou, do rozehřáté pánve nalijeme lžíci olivového oleje.
Přidáme okapané nudle a opékáme je na středním ohni asi 5 minut. Pánev nám umožní nudle pěkně rozprostřít a opéct je rovnoměrně.
Jakmile jsou nudle hotové, vyndáme je na talíř nebo odložíme na mřížku, a tím pádem můžeme pokračovat ve vaření. Navíc se nám nudle neustále ohřívají… Nakrájíme si Papričky PEPPADEW a 5-7 kousků nakrájíme na menší proužky.
V pánvi nám zbylo trochu oleje po nudlích (něco také z nudlí vykapalo) a to nám stačí na osmahnutí papriček – za stálého míchání je opékáme jen asi 1 minutu na středním ohni. Pak přilijeme 2 polévkové lžíce rýžového destilátu MIRIN a opět promícháme.
Necháme destilát – rýžový likér – prohřát. Kachní játra (na 2 porce 200g) očistíme od blanek a žilek a nakrájíme na menší kousky.
Játra přidáme do pánve a mícháme. Asi po 2-3 minutách játra zesvětlají – pak přidáme 2-3 polévkové lžíce sójové omáčky TAMARI
Vše opět důkladně promícháme a necháme na mírném ohni 3 minutky probublat.
Pak přidáme nudle zpět do pánve, promícháme a po 2-3 minutkách máme hotovo.
Jestli jste si všimli, kromě vody na nudle jsme nepoužili sůl. Všechny ingredience se nám krásně doplnily tak, že sůl nebylo třeba. Kachní jatýrka je dobré sníst hned – vyniknou tak krásně všechny chutě.