V květnu si můžete uvařit „lektvar“ plný zdraví – šťávu z květů černého bezu.
20 středně velkých květů černého bezu
1 litr vychladlé převařené vody
1 kg krystalového cukru
5 citrónů
Bezinková šťáva – recept
Květy natrhejte v čistém prostředí. Ponořte je do vychladlé převařené vody a nechte 24 hodin máčet. Nedávejte je do teplé vody – zhnědly by!
Pak květy přeceďte přes jemné sítko, vmíchejte cukr a až se rozpustí, tak i šťávu z citrónů.
Bezinkovou šťávu pak nalijte do čistých sklenic a uchovejte v chladu, nejlépe v lednici.
TIP
Bezinková šťáva je základ pro osvěžující limonádu, kterou uvítáte zejména v létě.
Vydrží-li vám až do podzimu, budete mít zásobu lahodných vitamínů.