5 velkých brambor
4 celé domácí klobásy
kyselá okurka
bobkový list
celý pepř
nové koření
sůl a trošku vegety
0,5 l smetany
hladká mouka
Klobásová kyselačka – recept
Očištěné brambory a klobásu nakrájíme na malé kostky a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme podle chuti trochu koření (je dobré jej vložit do „čajítka“ a zavěsit za okraj hrnce, nebudeme je pak muset „lovit“), pokud použijeme i vegetu, o to méně polévku osolíme. Pro kyselejší chuť přidáme povařit nadrobno nakrájenou kyselou okurku.
Až jsou brambory a klobása měkké, rozmícháme v troše smetany 1 plnou lžíci hl. mouky, zahustíme polévku a dolijeme do hrnce zbytek smetany. Ještě krátce povaříme a klobásová kyselačka je hotová.
Můžeme ji podávat s chlebem, ale není nutný.