
vepřové kotlety s kostí
rajčata
papriky
cibule
česnek
olivový olej
sůl, pepř
Balkánské vepřové kotlety – recept
Na dno zapékací mísy nebo pekáčku nalejeme docela dost olivového oleje – může být i normální, ale není to ono!!! Kotlety nenaklepáváme, nenařezáváme okraje … prostě je jenom osolíme a opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
![]() |
![]() |
Na kotlety naklademe nakrájené cibule, papriky a rajčata – takové množství, aby bylo maso přikryto vrstvou alespoň 3 cm – v našem případě stačily 3 rajčata, 3 papriky a 2 střední cibule – ale je to množství orientační. Zalijeme 2-3 polévkovými lžícemi olivového oleje a strčíme do trouby. Na mírném plameni pečeme bez jakékoliv údržby asi 1 a půl hodiny.
![]() |
![]() |
Zelenina pustí dost šťávy, takže nepodléváme, nepoléváme – jen 1-2x zkontrolujeme, jestli se maso nepřichytilo – ale ještě se mi to nestalo…
![]() |
![]() |
Při servírování jen kotletu podebereme a spolu se zeleninou naneseme na talíř. Podáváme s dobrou bagetou nebo hranolkami …

TIP
Už tak výraznou „balkánskou“ chuť můžete zvýraznit trochou bazalky nebo oregána – ale opatrně…