Velikonoční beránek

4 vejce
120 g pískového cukru
200 g polohrubé mouky
hrst nasekaných ořechů
hrst rozinek(nemusí být)
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce oleje
4 lžíce horké vody
1 vanilkový cukr
tuk a hrubá mouka na formu

Velikonoční beránek – recept

Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, po lžících horkou vodu a po chvíli mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a oprané a předem v rumu namočené rozinky. (Pro toho, kdo rozinky nemusí, není třeba je dávat).
Formu beránka silně vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do spodní poloviny, přiklopíme vrchním (též vymazaným) dílem a vložíme do předehřáté trouby. Velikonoční beránek se peče asi 40 minut při 180° C.

Dozlatova upečeného beránka opatrně vyklopíme, dáme na oválný podnos, pocukrujeme a nezapomeneme na červenou mašličku kolem krku.

TIP

Kdo nemá s pečením beránka zkušenosti, doporučuji, aby v polovině pečení sejmul opatrně vrchní díl formy a zkontroloval propečení. Pak opět opatrně přiklopit a dopéct.