250 ml mléka
30 g droždí
120 g másla
120 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí loupaných
Velikonoční mazanec – recept
V kastrolku zahřejeme mléko,do vlažného pak přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, zakryjeme pokličkou a chvíli počkáme, až vzejde kvásek (droždí se rozpustí).
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli a 3 žloutky. Nakonec vlijeme vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, do něho pak vmícháme omyté rozinky (nebo předem namočené v rumu) a polovinu nasekaných mandlí. Mísu s těstem přikryjeme a necháme kynout
Po vykynutí z těsta vytvoříme na pomoučeném válu dva bochánky, přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout (5-8′), pak potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme pokrájenými mandlemi a velikonoční mazanec uprostřed nakrojíme ve tvaru kříže.
Velikonoční mazanec pečeme v předehřáté troubě (180°C) zvolna asi 40-50 minut dozlatova.