600 g skopové plece bez kosti
3 lžíce sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 mrkve, 1 malá petržel
240 g brambor
80 g žampiónů
20 g slaniny
pepř, sůl
1,5 lžičky sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
vývar podle potřeby
Valašský guláš ze skopového masa – recept
Skopové maso nakrájíme na kostky (asi 4 kusy na porci). Na sádle osmažíme dozlatova cibuli, přidáme osolené opepřené maso, utřený česnek a osmahneme. Přidáme sladkou mletou papriku, kterou zapěníme, nakonec vše zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme.
Když je maso téměř měkké, vydusíme základ na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vývaru či vody a rozmícháme. Nakonec přidáme na kostky nakrájené brambory, drobně nasekanou kořenovou zeleninu a žampióny – vše předem osmažené na slanině a povaříme doměkka. Dochutíme.
Valašský guláš ze skopového masa chutná nejlíp s bramborovými nebo špekovými knedlíky.