Bratislavský guláš

500 – 600 g hovězího předního masa (nejlépe kližky)
5 lžic oleje
1 cibule
2 mrkve, 1 petržel, čtvrtka celeru
sůl, pepř mletý
2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, bobkový list, špetka tymiánu
půl citronu
1 lžička octa
2 dl bílého vína, vývar
1 lžíce hl. mouky
1 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky cukru
3 dl smetany

Bratislavský guláš – recept

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promícháme se lžící oleje a necháme chvíli odležet. Mezitím na polovině dávky oleje podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny pokrájené na kostičky a osmahneme. Pak vložíme maso, prudce opečeme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a na plátky nakrájený citron. Zakápneme octem a na mírném ohni dusíme, až maso pustí šťávu.
Pak podle potřeby podléváme střídavě bílým vínem a vývarem.
Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku oleje a hladké mouky. Potom do šťávy přidáme hořčici, smetanu, cukr, dostatečné množství vývaru a dobře rozmícháme. Vaříme asi půl hodiny. Hotovou omáčku prolisujeme, přikyselíme a dosolíme. Zbytek zeleniny, kterou jsme mezitím v osolené vodě uvařili doměkka, pokrájíme na úhledné nudličky a vložíme spolu s kostkami masa do omáčky, vše prohřejeme a bratislavský guláš je hotov.

Bratislavský guláš podáváme s houskovými knedlíky.