1 uzené koleno
400 g kysaného zelí
400 g syrových brambor
tuk a strouhanka do zapékací misky
sůl, mletý pepř
125 ml kysané smetany
Uzené kolené zapečené se zelím a brambory – recept:
Dobře uvařené koleno vykostíme a maso nakrájíme na kousky. Mezitím udusíme zelí do poloměkka, oloupeme brambory a nakrájíme na plátky.
Do zapékací misky vymazané tukem a vysypané strouhankou ukládáme vrstvu brambor, vrstvu zelí a uzeného masa a pokračujeme do vyčerpání surovin. Potom pokrm zalijeme kysanou smetanou a v dobře vyhřáté troubě uzené koleno zapečené se zelím a brambory pečeme, až jsou brambory měkké.
TIP
Namísto se zelím můžeme obměnou koleno zapékat s brambory a vejci, které pak rozkvedláme v mléce a přidáme strouhaný sýr. Brambory pak použijeme uvařené.