
Milujete vůni uzeného? Nejen masa, ale třeba i sýrů a všech možných dalších pokrmů. V dnešní várce receptů vám ukážeme, že vyudit se dá spousta dobrot, a ani to nemusí stát moc práce. S elektrickou udírnou zvládne uzení i vy.
Elektrická udírna dokáže připravit stejné pokrmy jako udírny na dřevo, jen s menší námahou. Doba uzení bude stejná, protože čím déle pokrm udíte, tím lepší výsledek získáte. Nebudete ale muset přikládat, pomocí termostatu pohodlně nastavíte teplotu. Generátor kouře s filtrací a chlazením se postará o zbytek. Obsluha je minimální. A co dobrého si tedy můžete připravit?
Uzené kešu ořechy
· 400 g nesolených kešu
· 2-3 skořice
· 3 bobkové listy
· 3 badyány
· 5 hřebíčků
· 1 lžíce pepře
· 2 lžíce soli
· ½ lžičky vanilky
· 600 ml vody
Všechno koření kromě vanilky povařte ve vodě asi 10 minut a nechte zchladnout. Pak sceďte a do rozvaru nasypte kešu. Nechte je odpočívat 2 až 3 hodiny a následně osušte. Kešu vyskládejte na síťovaný rošt v udírně předehřáté na 80 °C. Jsou-li kešu malé, můžete je dát do cedníku. Nechte je vyschnout a později pusťte kouř. Uďte 3-4 hodiny, pak nechte kešu ještě 3 hodiny v udírně ležet.
Uzená vejce
· Oloupaná vejce uvařená natvrdo
· Majonéza
· Hořčice
· Zakysaná smetana
· Citronová šťáva
Vejce rozkrojte napůl, dejte na síťovaný rošt a roztopte udírnu na 30 °C. Tentokrát se bude udit studeným kouřem. Vejcím stačí 2-3 hodinky, získají zlatavou barvu. Můžete je jíst tak, jak jsou, nebo vyloupnout žloutky a smíchat je se zbytkem ingrediencí. Tím vznikne náplň, kterou do vajíček vrátíte, hodí se ozdobit je uzeným lososem, vyuzenou slaninou či kaviárem.
Uzené tvarůžky
· Olomoucké tvarůžky
· Chléb
· Sůl
· Pepř
· Červenou cibuli
Tvarůžky rozložte na síťovaný rošt a dejte je do udírny na teplotu asi 20 až 30 °C. Přesáhnete-li třicítku, sýry se budou roztékat. V udírně je nechte zrát 3-4 hodiny, nebo méně, pokud nechcete tak výraznou kouřovou chuť. Pak nakrájejte chléb, namažte sádlem, posolte, narovnejte tvarůžky a můžete přidat třeba kroužky červené cibule a pažitku.
Už se vám sbíhají sliny? Podívejte se na elektrické udírny z nabídky Udirny.cz, kde také najdete řadu dalších zajímavých receptů na uzené pokrmy.