4 originální recepty v elektrické udírně


Milujete vůni uzeného? Nejen masa, ale třeba i sýrů a všech možných dalších pokrmů. V dnešní várce receptů vám ukážeme, že vyudit se dá spousta dobrot, a ani to nemusí stát moc práce. S elektrickou udírnou zvládne uzení i vy.

Elektrická udírna dokáže připravit stejné pokrmy jako udírny na dřevo, jen s menší námahou. Doba uzení bude stejná, protože čím déle pokrm udíte, tím lepší výsledek získáte. Nebudete ale muset přikládat, pomocí termostatu pohodlně nastavíte teplotu. Generátor kouře s filtrací a chlazením se postará o zbytek. Obsluha je minimální. A co dobrého si tedy můžete připravit?

Uzené kešu ořechy

· 400 g nesolených kešu

· 2-3 skořice

· 3 bobkové listy

· 3 badyány

· 5 hřebíčků

· 1 lžíce pepře

· 2 lžíce soli

· ½ lžičky vanilky

· 600 ml vody

Všechno koření kromě vanilky povařte ve vodě asi 10 minut a nechte zchladnout. Pak sceďte a do rozvaru nasypte kešu. Nechte je odpočívat 2 až 3 hodiny a následně osušte. Kešu vyskládejte na síťovaný rošt v udírně předehřáté na 80 °C. Jsou-li kešu malé, můžete je dát do cedníku. Nechte je vyschnout a později pusťte kouř. Uďte 3-4 hodiny, pak nechte kešu ještě 3 hodiny v udírně ležet.

Uzená vejce

· Oloupaná vejce uvařená natvrdo

· Majonéza

· Hořčice

· Zakysaná smetana

· Citronová šťáva

Vejce rozkrojte napůl, dejte na síťovaný rošt a roztopte udírnu na 30 °C. Tentokrát se bude udit studeným kouřem. Vejcím stačí 2-3 hodinky, získají zlatavou barvu. Můžete je jíst tak, jak jsou, nebo vyloupnout žloutky a smíchat je se zbytkem ingrediencí. Tím vznikne náplň, kterou do vajíček vrátíte, hodí se ozdobit je uzeným lososem, vyuzenou slaninou či kaviárem.

Uzené tvarůžky

· Olomoucké tvarůžky

· Chléb

· Sůl

· Pepř

· Červenou cibuli

Tvarůžky rozložte na síťovaný rošt a dejte je do udírny na teplotu asi 20 až 30 °C. Přesáhnete-li třicítku, sýry se budou roztékat. V udírně je nechte zrát 3-4 hodiny, nebo méně, pokud nechcete tak výraznou kouřovou chuť. Pak nakrájejte chléb, namažte sádlem, posolte, narovnejte tvarůžky a můžete přidat třeba kroužky červené cibule a pažitku.

Už se vám sbíhají sliny? Podívejte se na elektrické udírny z nabídky Udirny.cz, kde také najdete řadu dalších zajímavých receptů na uzené pokrmy.