Zelí nakládané

Nemáte hrnec na zelí a rádi byste si zelí sami naložiliň Když si přečtete následující recept, dozvíte se, jak na to.

10 kg krouhaného zelí
200 g soli (na každý další kg zelí 20 g soli)
200 g cukru
lžička kmínu
10 nadrobno nakrájených středně velkých cibulí

Zelí nakládané – recept

Nakrouhané zelí dobře promícháme ve velké nádobě (např. ve vaničce) spolu se solí, cukrem, kmínem a cibulí, a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme. Necháme pak asi 2 hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme (dobře vymyté) sklenice (zavařovačky Omnia 0,7 l), na uvedené množství zelí budeme potřebovat asi 12 – 13 sklenic. Do nich zelí pořádně napěchujeme tak, aby nahoře zbyly asi 2,5 – 3 cm místa. Lehce uzavřeme víčky Omnia, dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty.
Za pár dnů začne zelí ve sklenicích kvasit – vička se vydují. Toho se nelekejte, během dalších pár dnů (asi za týden) se začnou víčka opět sama vyrovnávat do původní polohy, víčka pak uzavřeme napevno. To je znamená, že je zelí nakládané hotovo – zbývá nám jen sklenice uskladnit.

TIP

Zelí lze naložit i bez cibule a cukru, pak dáváme na 10 kg zelí opět 200 g soli a asi 50 g kmínu. Postup zpracování zůstává stejný.