Zatracovaný, ale stále oblíbený český knedlík!

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Zatracovaný, ale stále oblíbený český knedlík!

Přestože je knedlík pro českou kuchyni jídlo typické, monopol však na něj nemáme. Může se jím pyšnit především gastronomie rakouská, tyrolská, bavorská ale i ruská. Knedlíky však v Čechách i na Moravě patří od pradávna až dosud mezi jídla hojně konzumovaná.





Největší zájem je o kynuté přílohové nadýchané knedlíky, hutnější pak s houskou, dále o knedlíky bramborové a knedlíky z tvarohového těsta plněné ovocem nebo přelévané ovocnou omáčkou. Jejich recepty najdete v každé české kuchařce. Uvařit ale dobře např. kynutý houskový knedlík, není vůbec jednoduché. Úspěch závisí nejen na přesném odměření množství surovin , ale i na několika dalších zásadách:

Mouka
Hrubá, z hladké vychází většinou oslizlý a rozvařený knedlík. Není-li hrubá mouka po ruce, kvalitu těsta vylepší vyšší podíl suché housky.

Pečivo
Nejlépe z předešlého dne. Měkké se drobí a neudrží konzistenci těsta. Použijete-li starší pečivo, těsto musí být vláčnější a pak nejméně hodinu odpočívat.

Vejce
Vhodnější je použít jen žloutky, knedlíky jsou lehčí a nadýchanější.

Tekutina
Mléko i voda, nejlépe perlivá.

Vaření
Dostatečně velká nádoba, aby knedlíky mohly volně plavat. Varem nabudou, a nemají-li dostatek prostoru, ztratí kyprost a osliznou.Vláčné a nadýchané plátky knedlíků získáte vždycky, když knedlíky namísto ve vodě, uvaříte v páře (navíc se, pokud na ně zapomeneme, nesrazí, ev. nerozvaří). Knedlíky uvařené v páře vydrží pak i mnohem déle. Uvařený kynutý knedlík propíchejte špejli, aby se nesrazil.

Někteří fajnšmekři si je nejraději připravují sami. Podle jednoho z nich tajemství jejich nadýchané chuti spočívá v použití podmáslí při zadělávání těsta namísto kvasnic.

Podělili jsme se s vámi o pár rad a zásad při přípravě kynutých knedlíků, tak, ať se vám podaří, a hlavně chutnají!




[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 8]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 06. 01. 2009 | 4984 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Zatracovaný, ale stále oblíbený český knedlík!

Český knedlík

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |