Tymián (Thymus vulgaris)

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Tymián (Thymus vulgaris)

Tymián, nazývaný též římská mateřídouška, má svůj původ v oblasti kolem Středozemního moře. Dnes se pěstuje hlavně ve Španělsku, Francii, Itálii, Albánii, Řecku , ale též v severní Africe a USA.
Je to koření silně pikantní, lehce hořké, které připomíná kafr či hřebíček.





Tymián se používá do masných pokrmů, při uzení masa, do mletého masa, k přípravě zvěřiny, do salátů, luštěnin (hrách, fazole), zeleniny, na houby, do polévek, do pokrmů z brambor, do rajské omáčky a tmavých omáček k masům, k přípravě játrových paštik a salámů, na italskou pizzu, někde i do kysaného zelí, k přípravě ryb aj.
Koření se jím také ovocné saláty a dezerty.

Tymián je kromě koření také léčivou rostlinou, zejména při onemocněních horních cest dýchacích. Uvolňuje křeče, rozpouští hleny a snižuje horečku. Působí dezinfekčně - hubí plísně a bakterie, zároveň působí i jako dezodorant - odstraňuje pachy. Pomáhá též proti průjmům a nadýmání.



[Akt. známka: 2,43 / Počet hlasů: 7]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 29. 10. 2009 | 2365 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Tymián (Thymus vulgaris)
Tymián (Thymus vulgaris)

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |