Lačná pýcha

Jídlo (sladké) skromné, ale chutné!

5 dl mléka
3 vejce
80 g cukru krupice
celá vanilka
1 lžička solamylu (nebo vanilkového pudinku)
sůl

Lačná pýcha – recept

Z mléka odebereme asi 1 dl a zbytek dáme vařit. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj polovinu cukru (můžeme zahustit i trochou krupice). Ze směsi vykrajujeme lžičkou noky a zavařujeme do vroucího mléka. Noky necháme po každé straně přejít varem a děrovanou lžící vytáhneme. Ve zbylém dl mléka rozkvedláme žloutky, zbytek cukru, špetku soli, solamyl nebo pudink a doplníme kousek rozkrojené vanilky. Vše přidáme do procezeného mléka, v němž se vařily nočky. Za stálého míchání necháme krém zhoustnout a pak jim přelijeme nočky.

Jídlo zvané Lačná pýcha (2 porce) se podává v zimě teplé, v létě vychlazené.