Kmín kořenný (Carum carvi)

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Kmín kořenný (Carum carvi)

Kmín patří k nejstarším evropským kořením. Roste divoce po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Dnes se pěstuje zejména v Holandsku, Polsku a Maďarsku a samozřejmě i u nás. Kmín je jedním z vůbec nejstarších koření.





Kmín chutná lehce pálivě, jeho vůně je silně aromatická.
V kuchyni je používán kmín celý nebo drcený. Kmín je typickým chlebovým a pečivovým kořením, kořením do vařených brambor, zelí, na pečení (vepřové, kachna, husa), na ryby ,do uzenin, polévek, k dochucování sýrů. Hodí se i do pomazánek, zelných salátů, do omáček, gulášů, na houby apod. Používá se též k výrobě kmínového likéru - kmínky.

I když kmín nemá moc široké uplatnění léčebné, přesto je skoro nenahraditelný, neboť má větropudné účinky, podněcuje činnost střev a žaludku a má i dezinfekční účinky. Čaj z kmínu je výborný pro kojící maminky - zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka, dětem pomáhá proti nadýmání, ženám při menstruačních bolestech, mírní koliky aj..



[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 12. 10. 2009 | 2537 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Kmín kořenný (Carum carvi)
Kmín kořenný (Carum carvi)

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |