Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně.

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně.

Guláše můžeme připravit prakticky ze všech druhů mas (hovězího, vepřového skopového, zvěřiny), drůbků, vnitřností, rovněž z ryb, konzerv, brambor, uzenin, zeleniny a hub. Použitím různého koření a přísad, jako např. zeleniny, hub a smetany dosahujeme u guláše řadu obměn. Rozmanité mohou být i přílohy, např. brambory vařené, opékané, hranolky, houskové i bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, noky, vařená i dušená rýže, těstoviny, chléb, housky. Guláše doplňujeme též různými zeleninovými saláty.





Významným rysem přípravy gulášů je dušení.

Při dušení se lépe uchovává chuť a aromatičnost pokrmu i šťavnatost masa. Maso dusíme v nádobě s dobře přiléhající poklicí. Maso pokrájené na stejně velké kousky prudce opečeme na tuku, takže se srazí na povrchu masa bílkoviny a tím se vytvoří ochranná vrstva, která brání vyluhování šťávy. Opečené maso dusíme na cibuli.

Tekutiny - voda, vývar, zeleninový vývar, popř. jiný základ, které se na začátku nebo v průběhu dušení přidávají, musí být horké, aby se proces dušení nepřerušoval. Pro přípravu gulášů dusíme maso dvojím způsobem: - na mírném ohni jen na tuku za občasného podlévání vodou nebo vývarem (maso se dusí ve vlastní šťávě). Výsledkem je šťavnaté maso s tmavší hnědou omáčkou. Při druhém způsobu se osmahnuté maso na tuku hned zalije vodou nebo vývarem a dusí se tak dlouho, až se všechna tekutina vydusí (je to pohodlnější, nemusíme guláš tolik hlídat).

Důležitou složkou při dušení je vhodný druh tuku, jehož výběr je závislý na druhu potravin a způsobu úpravy. K úpravě hovězího masa se používá především slanina, sádlo, popř. rostlinný tuk. K úpravě bílého masa (ryb, drůbeže, telecího) zpravidla olej a jiné rostlinné tuky.

Konečná fáze přípravy gulášů spočívá v přidávání komponentů, ovlivňujících konečnou chuť, popř. barvu, bývá to zpravidla zelenina, luštěniny, houby, smetana, koření, dochucovací směsi koření a omáček apod. Šťávu můžeme zahustit hladkou moukou, osmahnutou nebo rozkvedlanou ve vývaru nebo ve smetaně či nastrouhaným chlebem, rajčatovým protlakem nebo lečem.

Guláše připravované z rybího masa vyžadují opatrnost (aby se nerozvařily), neboť pro jejich úpravu stačí poměrně krátká doba.

Guláše připravené z hub jsou vítaným zpestřením jídelníčku, navíc energetická hodnota hub je velice nízká a houby působí příznivě na trávení (jejich rostlinná vláknina podněcuje činnost střev).




Související články:
Bramborový guláš II. + foto (28.05.2017)
Guláš z trouby (21.02.2011)
Vepřový guláš s husími játry v chlebu (22.10.2010)
Rybí guláš (10.10.2010)
Kotlíkový hovězí guláš s noky (13.08.2010)
Celerový guláš (25.07.2010)
Bůčkový guláš s křenem (13.05.2010)
Vepřový guláš s houbami (22.04.2010)
Jemný segedín s kysanou smetanou (20.04.2010)
Jednoduchý dančí guláš (18.04.2010)
Krůtí guláš s bramborem a fazolemi (21.03.2010)
Fofrguláš pro chlapy (11.03.2010)
Pikantní guláš z hovězího a vepřového masa s křenem (07.03.2010)
Jelení guláš (07.02.2010)
Mrkvový guláš (18.01.2010)
Guláš z vepřového srdce (15.01.2010)
Boršč moravského komtura (04.01.2010)
Zvěřinový guláš na víně s hříbky (27.12.2009)
Beskydský jehněčí guláš (08.12.2009)
Hovězí guláš bez tuku a bez míchání (16.11.2009)
Pikantní segedínský guláš s brambory (09.10.2009)
Buřtguláš s fazolkami (10.09.2009)
Vegetariánský guláš s houbami a zeleninou (24.08.2009)
Srnčí guláš se zeleninou (17.08.2009)
Prima gulašovka s bramborem (15.08.2009)
Krůtí guláš se slaninou a žampióny (13.08.2009)
Hovězí gulášek na černém pivě s hříbky (09.08.2009)
Houbový paprikáš (20.07.2009)
Guláš ze salátových okurek (05.06.2009)
Králíčí guláš (04.06.2009)
Guláš z kuřete se žampióny (03.06.2009)
Zeleninový guláš (11.05.2009)
Guláš z hlívy ústřičné (23.04.2009)
Jehněčí guláš (10.04.2009)
Sójový chilli guláš s fazolemi (21.02.2009)
Hovězí guláš nadivoko (19.02.2009)
Bramborový guláš s houbami (13.02.2009)
Lepší než guláš (28.01.2009)
Vepřový guláš bez míchání a tuku (12.01.2009)
Guláš feldkuráta Otto Katze (04.01.2009)
Guláš po staročesku (25.11.2008)
Půlnoční guláš (21.11.2008)
Maďarský guláš II. (05.11.2008)
Guláš z václavek - václavky - houbový guláš + foto postup (29.10.2008)
Guláš z králíka (09.10.2008)
Chalupařský guláš (28.09.2008)
Segedinský guláš - lahůdkový + foto postup (15.09.2008)
Kotlíkový guláš z vepřového a krůtího masa + foto postup (19.08.2008)
Pikantní italský guláš (04.08.2008)
Guláš z hub a paprik (27.07.2008)
Guláš z hříbků a masa (23.07.2008)
Videorecept - Guláš pro 15 lidí (14.07.2008)
Vepřový guláš s fazolemi + foto postup (11.06.2008)
Paprikový guláš (24.05.2008)
Myslivecké nudle (18.04.2008)
Kančí guláš (12.04.2008)
Hovězí guláš (02.04.2008)
Tokajský guláš (21.03.2008)
Minutkový guláš se sýrem (14.03.2008)
Valašský guláš (10.03.2008)
Kuřecí minutkový guláš (09.03.2008)
Gulášová omáčka (05.03.2008)
Pražský guláš (04.03.2008)
Minutkový guláš po myslivecku (04.03.2008)
Hovězí guláš v zelí (02.03.2008)
Houbový guláš se smetanou (15.02.2008)
Jihomoravský guláš (11.02.2008)
Bramborový guláš (03.02.2008)
Guláš z trojího masa (01.02.2008)
Valašský guláš ze skopového masa (01.02.2008)
Fazolový guláš s masem (30.01.2008)
Zabijačkový guláš (29.01.2008)
Pochoutkový guláš s uzeným masem (21.01.2008)
Záhorácký guláš (12.01.2008)
Hovězí guláš s okurkami (10.01.2008)
Vinařský hovězí guláš (10.01.2008)
Houbový guláš (09.01.2008)
Zeleninový guláš se salámem (06.01.2008)
Vídeňský guláš (06.01.2008)
Vepřový guláš na pivě a česneku (03.01.2008)
Hovězí guláš s paprikami a rajčaty se smetanou (01.01.2008)
Bratislavský guláš (01.01.2008)
Haškův guláš (31.12.2007)
Myslivecký guláš (30.12.2007)
Zvěřinový guláš (30.12.2007)
Slovácký guláš (21.12.2007)
Domácí guláš z hovězího masa (21.12.2007)
Maďarský guláš z hovězího masa (21.12.2007)
Segedínský guláš (21.11.2007)
Znojemský guláš (20.11.2007)
Kuřecí minutkový guláš s kapií (19.11.2007)
Rychlý játrový guláš (18.11.2007)
Segedínský guláš z divočáka (15.11.2007)
Rychlý guláš ze špekáčků (15.11.2007)
Kuřecí guláš se zeleninou a těstovinami (12.11.2007)
Mexický guláš (11.11.2007)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 2]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 11. 03. 2008 | 9719 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně.

Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |