Dušená mrkev s hráškem

400 g mrkve
150 g konzervovaného hrášku
hladká mouka
2 lžíce másla
sůl, mletý pepř nebo muškátový květ
smetana
citronová šťáva

Dušená mrkev s hráškem – recept

Očistěnou mrkev nakrájíme na nudličky nebo kostičky a orestujeme ji na rozehřátém másle (mrkev získá pěknou zlatavou barvu), po chvilce zalijeme vodou, osolíme a dusíme pod pokličkou, občas promícháme. Když je mrkev částečně měkká, zalijeme ji moukou (1-2 lžíce) rozmíchanou v trošce studené vody a chvíli necháme provařit – a mícháme, aby se nám jídlo nepřipálilo.
Hotovou mrkev promícháme s konzervovaným hráškem, dochutíme muškátovým květem nebo jen špetkou pepře, zalijeme trochou smetany a můžeme zakápnout i citronovou šťávou.
Dušená mrkev s hráškem chutná nejlíp s vařeným bramborem a plátkem vařeného masa nebo volským okem.

TIP

Dušená mrkev s hráškem může být připravena i ze sáčku (mražená), pak ovšem restujeme obojí zeleninu najednou. Pro výraznější chuť jídla můžeme nejdříve na másle zpěnit cibuli a pak přidat mrkev s hráškem.