Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto |
|
OK RECEPTY - MENU | Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com |
REKLAMA NA WEBU...
LEVNÉ RECEPTY
OK menu
Facebook
MASO
Na ohni a na grilu...
Guláše
Vepřové maso
Hovězí maso
Drůbež
Ryby
Zvěřina
Dary moře
Ostatní maso
Sojové maso
OSTATNÍ JÍDLA
POLÉVKY
SLADKÁ JÍDLA
STUDENÁ KUCHYNĚ
Chlebíčky, jednohubky
Slané pečivo, tyčinky...
Saláty
Pomazánky
Paštiky, uzeniny
Zavařeniny, marmelády
NÁPOJE
|
Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto
1 kg brambor
150 - 200 g polohrubá mouka 1 vejce sůl strouhanka Chlupaté knedlíky - recept Na chlupáče budeme potřebovat 1 kg brambor (normální dávka pro 4 lidi). Oloupeme je a nastrouháme na jemnějším struhadle. Dáme brambory na jednu stranu, trochu je vymačkáme a mísu podložíme třeba sirkami, ať voda steče na druhou stranu (nechte asi 2 minuty). Přebytečnou vodu vylejme nebo ji spolu s nedostrouhanýma koncema brambor přidáme třeba do zelí - pak už nebudeme muset zelí zahušťovat - viz recept (2. obrázek): Kuřecí čtvrtky špikované slaninou s jablkovým zelím....
Na nastrouhané brambory nasypeme asi 200 g polohrubé mouky. Uděláme si uprostřed důlek a vyklepneme do něj vajíčko (to si raději nejprve vyklepneme do hrníčku - kdyby bylo zkažené). Vše osolíme. Důkladně promícháme. Pak přidáme strouhanku - asi tak 3-5 polévkových lžic - až bude těsto trochu gumové a nebude tak moc lepit.
Do vroucí a osolené vody (vodou nešetřete) vkládáme knedlíky - kuličky (někdy je potřeba je sklepnout o hranu kastrólu). Velikost - asi 1/2 polévkové lžíce. Lžíci občas namočíme v hrnku se studenou vodou (knedlíky se budou lépe oddělovat od lžíce). Knedlíky jemně odšťouchneme vařečkou ode dna - aby se nepřichytily.
Jakmile vyplavou, vaříme cca 10 minut (vylovíme 1 knedlíček a zkusíme ho). Pokud bychom knedlíky vařili déle než je zdrávo - poznáme to - začnou se rozvařovat. Knedlíky vylovíme po jednom lžící (nesléváme, stejně budeme asi potřebovat vodu na druhou várku - tu uděláme ve stejné vodě) a dáme do mísy. Můžeme je přikrýt utěrkou (čistou).
TIP Chlupaté knedlíky jsou super příloha např. k segedínskému guláši, k zelí, k dušenému špenátu, s vajíčkem, slaninou a dalším jídlům. Komu se nechce strouhat ručně, může brambory i pomlít na el. mlýnku (nejmenší oka). Když Vám chlupáče zbudou, snadno je uchováte v mražáku - rozmrznou pak během chviličky v mikrovlnce nebo za 1/2 hoďky samy od sebe. Vydáno dne 14. 11. 2007 | 60558 přečtení | ![]() ![]() Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto
|
Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 |
WEBOVÉ STRÁNKY |
Elektronická cigareta |
CSDR.cz |
RSS kanál - k volnému použití na Váš web |
|