Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum

Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicumBazalka vonná - Ocimum basilicum. Bez bazalky se neobejde italská ani balkánská kuchyně. Tato jednoletá bylina původem (pravděpodobně) z Přední Indie a Egypta se do střední Evropy dostala v 16. století. Bazalka je velmi oblíbená pro svou vůni a výraznou chuť, která v kombinaci s tepelným zpracováním dodá pokrmům příjemné aroma, pestrost a díky svým léčivým účinkům učiní pokrmy lehčími a stravitelnějšími...



Čerstvá bazalka se přidává například do mletého masa, do kořenících směsí na grilování všech druhů mas, do zeleninových salátů, do omáček, do zeleninových polévek, k luštěninám, s olivovým olejem na těstoviny...

Bazalka mražená má podobné využití a vlastnosti jako čerstvá. Sušená bazalka nemá již takovou chuťovou kvalitu jako čerstvá, ale voní skoro stejně. V kombinaci s dobrým olejem svou úlohu zastane skoro stejně jako čerstvá, především tam, kde dojde po použití této byliny ještě k tepelnému zpracování. Posypat ale čerstvý zeleninový salát sušenou bazalkou není to pravé ořechové :-(

Čerstvou bazalku můžeme také uchovat ve sklenici zalitou olivovým olejem (stroužek česneku nic nepokazí). Dostaneme tím zároveň ochucený olej, který použijeme třeba při přípravě dresinků.

Čaj z bazalky pomůže zklidnit rozbouřený žaludek po zvracení, uklidňuje při nervovém vypětí, stresu a zmírňuje bolesti hlavy.

Bazalka pěstovaná v bytě v květináči prý odpuzuje obtížný hmyz :-)

Pokud máte zahrádku nebo balkon - zkuste si ji vypěstovat sami. Jde to i v TRUHLÍKU. Bazalka má ráda teplo. Sazenice si ze semen předpěstujte dle návodu na sáčku se semeny. Do půdy se vysazují až ve druhé polovině května. Vyzkoušeno máme sázení po dvou kusech (u sebe) ve sponu asi 20×20 cm (v truhlíku menší vzdálenost). Bazalka je jednoletka a dorůstá do výše asi 20-25cm, pokud ji neprořezáváte a vykvete, tak až 50cm. Jakmile se bazalky uchytí (několik dní) protrháváme lístky, které už můžeme použít v kuchyni. Zpracovat můžeme i nať - k sušení - tu ořezáváme několikrát za léto. Sušenou nať pak nadrobno nadrtíme - hodí se do déle tepelně opracovávaných jídel.

A jak taková bazalka vlastně vypadá:

bazalka v květu
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum


bazalka v květináči a na zahradě
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum


bazalka čerstvá
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum


bazalka může být i tmavá - fialová až hnědá
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum


bazalka sušená - sušíme ji celou, drtíme pak....
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum


a nakonec trocha bazalkové inspirace...
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum
Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum





[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 3]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 14. 12. 2007 | 6227 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Bylinky - Bazalka - Ocimum basilicum
Bazalka - Ocimum basilicum

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |