Bramborové placky - bramboráky - se slaninou + foto

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou + foto

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou 1 kg brambor
3 vejce
200g hladké mouky
100 g slaniny
1 cibule, česnek
pepř, sůl, majoránka
sádlo nebo olej



Bramborové placky - bramboráky - se slaninou - recept

1 kg syrových brambor oloupeme a omyjeme - zbyde nám tak okolo 800 g brambor. Ty nastrouháme do mísy. Použijeme hrubší struhadlo, abychom dostali pevné "nudličky" - tedy ne kaši! Případné nedostrouhané konce brambor nevyhazujeme, použijeme je za chvíli...

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


Do nastrouhaných brambor přidáme 3 syrová vejce, nadrobno nakrájenou střední cibuli. 100 g slaniny nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme polévkovou lžíci majoránky. Nakonec prolisujeme česnek - asi tak 6 stroužků. Pokud lisujeme česnek klasickými lisovacími kleštičkami, tak nám vždy trochu (poslední stroužek) česneku uvázne v lisovací mřížce - tady nastupují zbytky - konečky - nedostrouhaných brambor. Ty dejte do lisu a projeďte 2-3x - a máte všechen česnek v míse :-)

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


Nyní vše důkladně promícháme a začínáme pomalu přimíchávat 200 g hladké mouky. Tato fáze trvá asi nejdéle - promíchejme to opravdu důkladně, aby každá nudlička byla obalena vajíčkem a moukou.

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


Na menší pánvičce - dělejme raději méně bramboráků najednou - rozpustíme 2 vrchovaté lžíce sádlla. Bramboráky musí v sádle (oleji) plavat. Nebojme se, že budou hodně mastné - tyto bramboráky jsou strouhané nahrubo a nepouští žádnou vodu - tudíž si žádný olej či sádlo moc nenatahují. Navíc je můžeme po dosmažení vždy nechat okapat na ubrousku - ten vycucne přebytečný tuk. Tak ke smažení - nabereme pořádnou lžíci těsta a dáme jej na rozpálenou pánev - lžící vytvarujeme požadovaný tvar - nebojme se, když se těsto rozplácne do tvaru, který nechceme. Než začne tuhnout, trvá to asi 10 sekund, takže máme dost času na vytvarování přímo na pánvi.

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


Bramboráky smažíme asi tak 2 minuty po každé straně. Jakmile začnou okraje tmavnout - překlopíme bramboráky na druhou stranu. Po první várce zjistíme správný čas. Někdo má rád bramboráky světlejší - tady smažíme kratší dobu, někdo tmavší, křupavější - necháme ke 3 minutám na každé straně. Doporučuji smažit na středně prudlém ohni.

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


Existují různé formy nebo pánve na bramboráky, které můžeme také použít. Ale "ručně" udělaná mísa bramboráků má taky něco do sebe, že ...

Bramborové placky - bramboráky - se slaninou


TIP

Bramboráky jsou fantastická příloha ke gulášům.
Do bramboráků můžeme přidat nastrouhané různé sýry.
Slaninu můžeme nahradit jinou, kvalitní uzeninou.



[Akt. známka: 1,56 / Počet hlasů: 25]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 26. 03. 2008 | 15411 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Bramborové placky - bramboráky - se slaninou + foto
Bramborové placky - bramboráky - se slaninou

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |