Boršč moravského komtura

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Boršč moravského komtura

Boršč moravského komtura není ani tak polévka, spíše skvělý zeleninový „guláš".

600 g hovězího masa
1 velká cibule
2 mrkve, 2 petržele, 1 střední celer
asi 1 dl oleje
sůl,mletý pepř, mletý kmín
6 kuliček celého pepře a 6 kuliček nového koření
3 + 2 bobkové listy
mletý koriandr podle chuti
1 větší červená řepa
2 stroužky česneku
1 kostka masoxu
2 lžíce kečupu
1/4 středně velké hlávky zelí
kysaná smetana nebo bílý jogurt na dochucení



Boršč moravského komtura - recept

Nahrubo nastrouhat větší množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), hodit na zpěněnou cibulku s olejem a za stálého míchání bez vody orestovat. Potom zalít vodou, dobře osolit a dusit. V druhém hrnci uvařit v osolené vodě na menší kostky nakrájené hovězí maso s celým novým kořením a pepřem, přidat bobkový list. Vařit do poloměkka, poté vyjmout koření. Maso s vývarem přelít na dušenou zeleninu a za mírného varu přidat na menší proužky nebo kolečka nakrájenou syrovou červenou řepu. Čím víc, tím lépe. Zalít horkou vodou tak, aby byla zelenina zatopená. Přidat nadrobno nakrájený česnek, kostku masoxu , okořenit mletým kmínem, znovu bobkovým listem, mletým černým pepřem, ale zejména - a to je důležité - mletým semenem koriandru – tím nešetřit.
Podle chuti přisolit případně osladit, přidat trochu kečupu pro lehce nakyslou chuť. Až je červená řepa poloměkká, vsypeme do boršče nakrájené syrové hlávkové zelí, dobře vmícháme a lehce zalijeme vroucí vodou jen tak, aby byla zelenina lehce zatopená. Zelenina musí být v hrnci převažující složkou, barva boršče je temně červená, na povrchu se vytvářejí menší oka oleje s extrahovaným oranžovým barvivem z mrkve. Vaříme ještě 5 minut, odstavíme z ohně a necháme pod poklicí zvolna vychladnout. Pochopitelně, pokud to vydržíme a ještě za horka boršč nezdlábneme.

Pokud budeme jíst boršč až druhý den, je třeba jej znovu dochutit, některé aromatické i chuťové složky se delším stáním vytrácejí.

Podáváme s kyselou smetanou nebo jen bílým jogurtem pro zjemnění chuti až na talíři. Nejlepší je s rozpečenými houskami, a to jako hlavní jídlo, skvěle chutná je-li lehce zaléván vychlazeným pivem.



Související články:
Bramborový guláš II. + foto (28.05.2017)
Guláš z trouby (21.02.2011)
Vepřový guláš s husími játry v chlebu (22.10.2010)
Rybí guláš (10.10.2010)
Kotlíkový hovězí guláš s noky (13.08.2010)
Celerový guláš (25.07.2010)
Bůčkový guláš s křenem (13.05.2010)
Vepřový guláš s houbami (22.04.2010)
Jemný segedín s kysanou smetanou (20.04.2010)
Jednoduchý dančí guláš (18.04.2010)
Krůtí guláš s bramborem a fazolemi (21.03.2010)
Fofrguláš pro chlapy (11.03.2010)
Pikantní guláš z hovězího a vepřového masa s křenem (07.03.2010)
Jelení guláš (07.02.2010)
Mrkvový guláš (18.01.2010)
Guláš z vepřového srdce (15.01.2010)
Zvěřinový guláš na víně s hříbky (27.12.2009)
Beskydský jehněčí guláš (08.12.2009)
Hovězí guláš bez tuku a bez míchání (16.11.2009)
Pikantní segedínský guláš s brambory (09.10.2009)
Buřtguláš s fazolkami (10.09.2009)
Vegetariánský guláš s houbami a zeleninou (24.08.2009)
Srnčí guláš se zeleninou (17.08.2009)
Prima gulašovka s bramborem (15.08.2009)
Krůtí guláš se slaninou a žampióny (13.08.2009)
Hovězí gulášek na černém pivě s hříbky (09.08.2009)
Houbový paprikáš (20.07.2009)
Guláš ze salátových okurek (05.06.2009)
Králíčí guláš (04.06.2009)
Guláš z kuřete se žampióny (03.06.2009)
Zeleninový guláš (11.05.2009)
Guláš z hlívy ústřičné (23.04.2009)
Jehněčí guláš (10.04.2009)
Sójový chilli guláš s fazolemi (21.02.2009)
Hovězí guláš nadivoko (19.02.2009)
Bramborový guláš s houbami (13.02.2009)
Lepší než guláš (28.01.2009)
Vepřový guláš bez míchání a tuku (12.01.2009)
Guláš feldkuráta Otto Katze (04.01.2009)
Guláš po staročesku (25.11.2008)
Půlnoční guláš (21.11.2008)
Maďarský guláš II. (05.11.2008)
Guláš z václavek - václavky - houbový guláš + foto postup (29.10.2008)
Guláš z králíka (09.10.2008)
Chalupařský guláš (28.09.2008)
Segedinský guláš - lahůdkový + foto postup (15.09.2008)
Kotlíkový guláš z vepřového a krůtího masa + foto postup (19.08.2008)
Pikantní italský guláš (04.08.2008)
Guláš z hub a paprik (27.07.2008)
Guláš z hříbků a masa (23.07.2008)
Videorecept - Guláš pro 15 lidí (14.07.2008)
Vepřový guláš s fazolemi + foto postup (11.06.2008)
Paprikový guláš (24.05.2008)
Myslivecké nudle (18.04.2008)
Kančí guláš (12.04.2008)
Hovězí guláš (02.04.2008)
Tokajský guláš (21.03.2008)
Minutkový guláš se sýrem (14.03.2008)
Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně. (11.03.2008)
Valašský guláš (10.03.2008)
Kuřecí minutkový guláš (09.03.2008)
Gulášová omáčka (05.03.2008)
Pražský guláš (04.03.2008)
Minutkový guláš po myslivecku (04.03.2008)
Hovězí guláš v zelí (02.03.2008)
Houbový guláš se smetanou (15.02.2008)
Jihomoravský guláš (11.02.2008)
Bramborový guláš (03.02.2008)
Guláš z trojího masa (01.02.2008)
Valašský guláš ze skopového masa (01.02.2008)
Fazolový guláš s masem (30.01.2008)
Zabijačkový guláš (29.01.2008)
Pochoutkový guláš s uzeným masem (21.01.2008)
Záhorácký guláš (12.01.2008)
Hovězí guláš s okurkami (10.01.2008)
Vinařský hovězí guláš (10.01.2008)
Houbový guláš (09.01.2008)
Zeleninový guláš se salámem (06.01.2008)
Vídeňský guláš (06.01.2008)
Vepřový guláš na pivě a česneku (03.01.2008)
Hovězí guláš s paprikami a rajčaty se smetanou (01.01.2008)
Bratislavský guláš (01.01.2008)
Haškův guláš (31.12.2007)
Myslivecký guláš (30.12.2007)
Zvěřinový guláš (30.12.2007)
Slovácký guláš (21.12.2007)
Domácí guláš z hovězího masa (21.12.2007)
Maďarský guláš z hovězího masa (21.12.2007)
Segedínský guláš (21.11.2007)
Znojemský guláš (20.11.2007)
Kuřecí minutkový guláš s kapií (19.11.2007)
Rychlý játrový guláš (18.11.2007)
Segedínský guláš z divočáka (15.11.2007)
Rychlý guláš ze špekáčků (15.11.2007)
Kuřecí guláš se zeleninou a těstovinami (12.11.2007)
Mexický guláš (11.11.2007)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 4]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 04. 01. 2010 | 4241 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Boršč moravského komtura
Boršč moravského komtura, hovězí maso, červená řepa, kořenová zelenina, masox, nové koření, koriandr, bobkový list

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |