Badyán (Illicium verum)

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Badyán (Illicium verum)

pochází z Číny, do Evropy se dostal na počátku 17. století, dnes je rozšířen v celé jihovýchodní Asii a tichomoří. Nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stále zeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůní velmi připomíná anýz.




V tradiční české kuchyni se užívá badyán celý i mletý - jako levnější náhrada anýzu do perníku, speciálních sušenek, přidává se do bonbónů, vánočního cukroví, likérů, do švestkových povidel, hruškového kompotu, do svařeného vína, k aromatizaci čajů, do rýže, zeleniny, skopového masa, nejvíce je však používán v čínské a indické kuchyni.

Badyán je využíván i v léčitelství - čaj z badyánu působí příznivě při kolikách a revmatizmu, v některých zemích se po jídle žvýká jako digestiv, využívá se při zažívacích potížích, působí močopůdně, povzbuzuje chuť k jídlu.



[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 23. 09. 2009 | 2491 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Badyán (Illicium verum)
Badyán

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |