Jídlo ze starých receptů.
 300 g zbytků pečeného či vařeného vepřového masa, škvarků nebo uzeného bůčku
 400 g hrubé krupice
 masový vývar
 sůl, pepř
 majoránka, saturejka
 4 stroužky česneku
 tuk na vymazání plechu
Mrzák – recept
 Zbytky masa, škvarků či uzeného bůčku umelte na masovém mlýnku, pak promíchejte s krupicí (můžete přidat i zbytky vařených brambor). Směs zalijte vývarem z masa, přidejte sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek. Vznikne poměrně řídké těsto, které nechte asi 1/2 hodiny stát.
 Potom těsto rozetřete na tukem (olej, sádlo) vymazaný plech a upečte v troubě.
Hotový mrzák se nakrájí na čtverce a podává buď s černou kávou nebo se přikusuje k bramborové polévce apod.