Bezlepkové těstoviny od těch pravých nepoznáte

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Doporučujeme, Vydáno dne: 20. 10. 2016

Těstoviny patří mezi ty nejoblíbenější jídla. Jsou rychlé, zvládne je připravit každý, můžete je servírovat na tisíc způsobů. Jenže, co když zjistíte, že máte přecitlivělost na lepek, tzv. Celiakii, onemocnění, které v poslední době postihuje více a více lidí? To dá rozum - těstoviny byste měli ze svého jídelníčku vyřadit, to vám poradí každý. Ale jen tak, bez náhrady? Nikoliv. I s celiakií si můžete dopřát špagety, lasagne či jiné úpravy této pochoutky. Jen musíte vědět, jak na to.

těstoviny



Obchody se zdravou výživou, lepší supermarkety i specializované e-shopy na internetu jako Celiakshop.cz dnes nabízí širokou paletu produktů, které uspokojí i ty největší labužníky. Základem výrobků je jiná, než klasická pšeničná nebo žitná mouka. V tom tkví celý trik. Bezlepkové těstoviny tak můžeme sehnat kukuřičné, cizrnové, případně Amaranthové. Tvarově se fantazii meze nekladou. Seženete klasické špagety, kolínka, vřetena, lasagne a dokonce i písmenka do polévek pro děti.

 

Samozřejmě je možné využít i rýžové nudle. V tomto případě je však třeba důkladně vybírat. Rýžové nudle seženete v každém supermarketu, ne každé jsou však skutečně bezlepkové. Důkladně proto čtěte složení výrobku na obalu a nakupujte v prověřených, nejlépe specializovaných obchodech.

 

Pro zdatné kuchaře a kuchařky existuje ještě jedna možnost. Tou je si připravit vlastní bezlepkové těstoviny. Jejich příprava není o mnoho složitější než domácí příprava klasických těstovin. Velkou výhodou je, že skutečně víte, navzdory surovinám na obalech výrobků, co jíte vy, respektive vaše rodina. Stačí si jen opatřit tu správnou mouku. O té opět platí, že je dobré vybírat ve specializovaných obchodech, které jsou určeny pro nákup potravin pro celiaky.

 

Jak vidíte, ani v případě přecitlivělosti na lepek nutně nemusíte opouštět italskou kuchyni. Stačí jen nahrazení klasické mouky jiným druhem a všechno bude v pořádku.