Pórková polévka s treskou a kraby + foto

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ostatní polévky, Vydáno dne: 06. 11. 2012

Pórková polévka s treskou a kraby Pórková polévka s treskou a kraby 

2 porce:

Příloha: čerstvá bageta



Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpustíme máslo a strouhanou mrkev krátce podusíme.

Oškrábaný a omytý brambor nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.

Z pórku odkrojíme spodní část s kořínky a důkladně jej omyjeme. Podélně jej rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce. Rybí základ smícháme se čtvrtlitrem vody, přilijeme do hrnce, přivedeme do varu a necháme 25 minut vařit.

Tresčí filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostičky. Potřeme je polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Vmícháme vařené krabí maso a uložíme do chladna.

Polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme zbytek citrónové šťávy, pepř a sůl. Do polévky vmícháme smetanu a necháme přejít var. Přidáme tresčí a krabí směs a 5 minut povaříme na velmi slabém plameni.

Omytý kopr nasekáme na velmi jemno. Polévku rozdělíme talířů a posypeme koprem.

 

(Příprava rybího základu: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a třičtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. Propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme zmrazit.)

 

Pórková polévka s treskou a kraby