Mariánskolázeňské švestkové knedlíky

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ovocné knedlíky, Vydáno dne: 15. 10. 2010

1 kg strouhaných uvařených brambor
švestky
80 g másla + máslo na přelití knedlíků
4 žloutky
sůl
1 lžička prášku do pečiva
polohrubá mouka
trochu strouhanky a mletého cukru na posypání knedlíků

Mariánskolázeňské švestkové knedlíky - recept

Máslo rozpustíme, přidáme žloutky a brambory nastrouhané na jemném struhadle, asi 2 špetky soli, prášek do pečiva a mouku. Té dáme tolik, aby vzniklo hladké těsto. Těsto lehce prohněteme a na vále posypaném moukou vyválíme na plát, ze kterého nakrájíme čtverečky tak velké, abychom do nich zabalili vypeckovanou švestku. Poté v dlaních vytvarujeme knedlíky, které vkládáme do vařící vody. Vaříme cca 7 - 10 minut - podle velikosti knedlíků.
Při vaření dbáme na to, aby se knedlíky nepřilepily na dno, proto je po chvilce od zavaření lehce podebereme vařečkou.

Hotové mariánskolázeňské švestkové knedlíky posypeme na sucho opráženou strouhankou, pocukrujeme a přelijeme rozpuštěným máslem.

TIP

Pokud chcete mít knedlíky sladší, vložte do švestky namísto pecky kousek cukru. Do knedlíků můžete vložit i jiné ovoce, např. meruňku, broskev, třešně aj. a budete mít pokaždé knedlíky jiné chuti.