Koblihy bez smažení

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Bábovky, buchty, Vydáno dne: 20. 09. 2010

500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g cukru
50 g Hery
1 žloutek
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí
marmeláda
kousek másla na potření
3 lžíce rumu

Koblihy bez smažení - recept

Do prosáté mouky se špetkou solí přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, vanilkový cukr a kvásek. Ten si připravíme následovně: do kastrolku dáme mléko, které zahřejeme na mírně teplé, odstavíme, přidáme cukr a nakonec rozdrobíme kostku droždí. Zakryjeme pokličkou a počkáme (asi minutku), až nám vzejde kvásek.
Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku a vykrajujeme z ní kolečka. Na polovinu z nich dáme marmeládu a zbylou polovinou koleček je přikryjeme a pořádně stlačíme okraje.
Uzavřená kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 20 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 180° C a koblihy pečeme dozlatova asi 15 minut.

Koblihy bez smažení - upečené - ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a před podáváním je pocukrujeme.