Staročeské hovězí po znojemsku

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Hovězí maso, Vydáno dne: 17. 09. 2010

500 g hovězí kližky
70 g sladkokyselých okurek + trochu nálevu z nich
80 g mrkve
50 g petržele
1 cm silné kolečko ze středního celeru
100 g cibule
2 lžičky mleté sladké papriky
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
špetka tymiánu
sůl
hovězí vývar
sádlo
80 g uzené slaniny
kousek másla

Staročeské hovězí po znojemsku - recept

Na rozpáleném sádle za častého míchání orestujeme dohněda jemně nastrouhanou mrkev, petržel, celer, krájenou cibuli, nové koření, pepř, bobkový list a tymián. Přidáme osolené maso a opečeme jej ze všech stran a nakonec vmícháme mletou papriku.
Poté podlijeme vývarem, přidáme vyškvařené kostičky slaniny, okurkový nálev a asi hodinu dusíme.
Potom vyjmeme maso, na krájíme na plátky, omáčku zbavíme koření, prolisujeme (nebo rozmixujeme), osolíme a do omáčky vrátíme plátky masa.
Okurky nakrájíme na dlouhé nudličky, orestujeme je na másle a posypeme jimi na talíři plátky masa.

Staročeské hovězí po znojemsku podáváme s vařenou rýží.