Vdolky s povidly a šlehačkou

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ostatní sladká, Vydáno dne: 22. 07. 2010

500 g polohrubé mouky
70 g cukru
1 kostka droždí
50 g másla
2 dl mléka
1 vejce
1 lžíce rumu
lžička citronové kůry
špetka soli
olej na smažení
200 g švestkových povidel
125 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání

Vdolky s povidly šlehačkou - recept

Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru a trochu mouky.
Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající cukr, sůl, citronovou kůru a vejce rozmíchané v mléce. Pak přidáme rozpuštěné máslo, rum a kvásek vše zpracujeme na hladké těsto.
Na teplém místě ho necháme vykynout - až zdvojnásobí svůj objem.
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát vysoký asi 1,5 cm a vykrajujeme kolečka, která smažíme ve vyšší vrstvě oleje po obou stranách dozlatova.
Hotové vdolky dáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a po vychladnutí je potřeme povidly, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Vdolky s povidly a šlehačkou chutnají báječně!