Petrželka

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavařeniny, marmelády, Vydáno dne: 13. 06. 2010

Co s petrželkovou natí, kterou nestačíme spotřebovat čerstvou ? Můžeme si ji uchovat na pozdější období, a to usušením, naložením do soli nebo zamrazením.

Čerstvá petrželková nať
sůl

Petrželka - recept

Sušená nať

Petrželkovou nať nejdříve zbavíme uschlých a zažloutlých listů, opláchneme, necháme okapat a sušíme ji venku, v polostínu za suchého počasí nebo doma, nejlépe pak v průvanu, aby byla vlhkost z natě plynule odváděna. Nať petrželky je usušena, když se začne lehce drobit.
Dáme ji do sklenic, zavíčkujeme a skladujeme na suchém a tmavém místě.

Nať v soli

Na 1 kg natě asi 200 až 250 g soli.
Mladou čerstvou nať očistíme, necháme oschnout a lístky petrželky pak jemně nasekáme. Pak rozsekanou nať smícháme s příslušným množstvím soli, plníme do skleniček a důkladně ji napěchujeme. Povrch ještě posypeme tenkou vrstvou soli a sklenice dobře uzavřeme. Skladujeme v chladnu.

Nať zmrazená

Omyté, okapané a oschlé lístky petrželkové natě buď necháme celé anebo je nadrobno rozsekáme. Pak ji napěchujeme do takových nádobek, které nám na mrazáku nezaberou moc místa, anebo ji dáme jen do mikroténového sáčku.