100/4 - Pečené kuře a la bažant

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Drůbež, Vydáno dne: 27. 05. 2010

1 kuře (1000 - 1100 g)
1 cibule
50 g anglické slaniny
sůl
6 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
špetka sušeného tymiánu
1 lžíce másla
250 ml drůbežího vývaru
800 g červeného zelí
2 lžíce oleje
150 ml červeného vína
dle chuti cukr a citronová šťáva
1 - 2 lžíce brusinkové zavařeniny
1 kg brambor

R o z p o č e t :

kuře.........................58 Kč
1 cibule..................2 Kč
angl. slanina.........................5 Kč
koření.......................3 Kč
máslo, olej........................4 Kč
vývar....................3 Kč
červené zelí........................8 Kč
červené víno......................4 Kč
brusinková zavařenina........................4 Kč
brambory ......................... 9 Kč

C e l k e m : ...............................100 Kč

Pečené kuře a la bažant - recept

Jednotlivé porce kuřete osolíme a posypeme v pekáčku nahrubo nasekanou cibulí a nudličkami slaniny. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření a máslo. Podlijeme vývarem a v troubě při 190° C dusíme zakryté asi 40 minut, pak sundáme poklici a asi 15 minut dopečeme dozlatova. V průběhu pečení přeléváme výpekem a podle potřeby přiléváme vodu.
Zelí nakrájíme na nudličky a na rozehřátém oleji ho krátce orestujeme, pak podlijeme vínem, dochutíme solí, cukrem i citronovou šťávou, přidáme tymián a podusíme ho. Když je zelí měkké, vmícháme do něj brusinkovou zavařeninu.

Pečené kuře a la bažant podáváme s červeným zelím a bramborem.