Hovězí pečeně s bylinkovou nádivkou

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Hovězí maso, Vydáno dne: 29. 03. 2010

1 kg libového hovězího (zadního) masa
hrst pistáciových oříšků
3 jarní cibulky s natí
1-2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, bílý pepř
3 lžíce čerstvě posekaného tymiánu, bazalky, petrželky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce zakysané smetany

Hovězí pečeně s bylinkovou nádivkou - recept

Omyté a osušené maso podélně nařízneme. Oříšky a bylinky jemně posekáme. Pokrájenou cibulku a česnek zesklovatíme na oleji, přidáme k oříškům a bylinkám, osolíme, opepříme, přidáme olej a smetanu a vše promícháme. Maso naplníme připravenou směsí, uzavřeme špejlemi nebo ovážeme nití.
Zbytkem směsi maso potřeme na povrchu a vložíme do pekáče. Takto necháme v chladu asi hodinu proležet.
Pak maso jemně pokapeme olejem, podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě asi hodinu pečeme, v průběhu pečení poléváme výpekem, ev. podlijeme troškou vody.
Upečené měkké maso necháme vychladnout a nakrájíme je na tenké plátky.

Přílohou hovězí pečeně s bylinkovou nádivkou může být bramborová kaše nebo postačí jen čerstvá zelenina.