Utopení mastňáci

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Paštiky, Vydáno dne: 17. 01. 2010

1, 3 kg špekáčků bez špeku nebo točeného salámu (=množství do 5litrové sklenice)
3 - 4 větší cibule
3 - 4 stroužky česneku
2 l vody
2 dl octa
0,5 l oleje
cukr
sůl
1 - 2 lžičky hořčičného semínka
1 lžička koriandru
20 kuliček pepře
15 kuliček nového koření
4 bobkové listy

Utopení mastňáci - recept

Špekáčky nebo točený salám svlékneme ze střívka a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spíš víc než míň), česnek pak na plátky.

Teď si připravíme nálev:
Dáme vařit asi 2 l vody, 2 dl octa a asi 0,5 l oleje. Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příliš sladce, ani příliš slaně. Je dobré je přidávat do hrnce pomalu a ochutnávat, až nám lák chuťově vyhovuje. Pak přidáme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, hořčičné semínko, koriandr, vše krátce povaříme a event. ještě dochutíme.

Na dno sklenice dáme pořádnou vrstvu cibule, na ni klademe ve dvou vrstvách kolečka salámu, pak zase cibuli a česnek, zase salám a tak pokračujeme až nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko ještě překryjeme mikrotenovým sáčkem.

Utopení mastňáci jsou hotoví za 2 - 3 dny. Nejlépe chutnají třetí týden, později už nejsou tak dobré, chytnou příliš kyselost octa.

Dobrou chuť!