Tymián (Thymus vulgaris)

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Koření a bylinky, Vydáno dne: 29. 10. 2009

Tymián, nazývaný též římská mateřídouška, má svůj původ v oblasti kolem Středozemního moře. Dnes se pěstuje hlavně ve Španělsku, Francii, Itálii, Albánii, Řecku , ale též v severní Africe a USA.
Je to koření silně pikantní, lehce hořké, které připomíná kafr či hřebíček.



Tymián se používá do masných pokrmů, při uzení masa, do mletého masa, k přípravě zvěřiny, do salátů, luštěnin (hrách, fazole), zeleniny, na houby, do polévek, do pokrmů z brambor, do rajské omáčky a tmavých omáček k masům, k přípravě játrových paštik a salámů, na italskou pizzu, někde i do kysaného zelí, k přípravě ryb aj.
Koření se jím také ovocné saláty a dezerty.

Tymián je kromě koření také léčivou rostlinou, zejména při onemocněních horních cest dýchacích. Uvolňuje křeče, rozpouští hleny a snižuje horečku. Působí dezinfekčně - hubí plísně a bakterie, zároveň působí i jako dezodorant - odstraňuje pachy. Pomáhá též proti průjmům a nadýmání.