50/4 - Bramborové noky s cibulkou a slaninou

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Brambory, Vydáno dne: 29. 10. 2009

Jemnému bramborovému těstu k dokonalé chuti postačí slanina a cibulka.

1 kg brambor
250 g hrubé mouky
150 g hrubé krupice
1 vejce + žloutek
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce oleje (nebo sádla)
1 větší cibule
250 g anglické slaniny

Rozpočet:

brambory .................................. .8 Kč
hrubá mouka+hrubá krupice..... 4 Kč
vejce+žloutek ........................... 4 Kč
máslo........................................ 4 Kč
olej .......................................... 2 Kč
cibule, sůl................................. 2 Kč
angl. slanina ............................ 25 Kč

c e l k e m ............................. 50 Kč

50/4 - Bramborové noky s cibulkou a slaninou - recept

Ve slupce uvařené brambory ještě teplé prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou krupici a mouku, promícháme a necháme vychladnout.
Mezitím ve větším kastrolu na oleji či sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
Do rozpracovaného těsta pak přidáme vejce se žloutkem, sůl, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále z těsta prsty vyválíme válečky o průměru asi 1,5 cm, z nich pak krájíme špalíčky dlouhé asi 2 cm a vkládáme je do vařící osolené vody. Opatrně je vařečkou promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 - 3 minuty (až vyplavou napovrch).
Uvařené noky vyjmeme pomocí cedníku nebo dírkované naběračky ap., necháme okapat a vkládáme je do kastrolu s opečenou cibulkoua slaninou a ihned podáváme.

Kdo má "zásoby" z vlastní zahrádky, může si bramborové noky s cibulkou a slaninou "vylepšit" kyselou okurkou či zeleninovým salátem ap.