100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zelenina, Vydáno dne: 26. 10. 2009

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup 1,5 větší kedlubny
2 cibule
3 lžíce oleje
sůl, pepř, kmín
2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce octa, lžička cukru
4 vepřové kotlety b.k.
500 g bramborových nočků (gnocchi)



Rozpočet:

1,5 kedlubny................13 Kč nebo vlastní zadarmo :-)
2 cibule, česnek...............2 Kč
olej, sůl, pepř, mouka, ocet, cukr..................3 Kč
4 kotlety...............50 Kč(levnější varianta osmažený salám)
1/2 kg balíček nočků..................32 Kč (levnější varianta vařené brambory, chlupáče)
celkem..................100 Kč

100/4 - Kedlubnové zelí s dušenou kotletkou a bramborovými noky - recept

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do rendlíku na 2 lžíce oleje.

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup


Přidáme oloupanou syrovou kedlubnu, kterou nastrouháme na hrubém struhadle...

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup


...osolíme, okmínujeme, vlijeme 2 lžíce octa, dobře promícháme a (bez vody) zakryté pokličkou dusíme za občasného promíchání zhruba 8 minut.

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup


Pak kedlubnové zelí odkryjeme, zaprášíme lžící hladké mouky, minutku promícháváme a poté zalijeme 2 dl studené vody.

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup


Za občasného promíchání zelí asi 5 - 7 minut (odkryté) povaříme, dochutíme cukrem, pepřem, solí a kedlubnové zelí máme hotovo.

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup


Mezitím si podle návodu uvaříme bramborové noky, brambory nebo chlupaté knedlíky.

Vepřové kotlety dáme dusit ještě před tím, než začneme dělat kedlubnové zelí. Kotletky osolíme, okmínujeme a dáme do kastrolu na olej, přidáme nasekanou cibuli a česnek, podlijeme vodou tak, aby kotlety nebyly "utopeny" a dusíme na mírném ohni asi 50 minut pod pokličkou.
Dušení často kontrolujeme, aby se nám kotletky nepřipálily, podle potřeby doléváme vodou a před koncem dušení necháme vodu vydusit zcela.

100/4 - Kedlubnové zelí s dušenou kotletkou a bramborovými noky je poměrně rychle připravené dietní jídlo, které nejen chutná, ale 4 porce pořídíme za +- stovku!!

100/4 - Kedlubnové zelí, dušená kotleta, bramborové noky + foto postup