Paprika (Capsicum annuum)

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Koření a bylinky, Vydáno dne: 29. 09. 2009

Paprika přišla do Evropy v 16. a 17. století z Ameriky ( z nejjižnějšího Mexika), je sice národním kořením Maďarů a Španělů, ale ovládla celý svět. U nás známe čtyři druhy papriky:

- lahůdkovou papriku, která má jemnou a sladkou chuť
- sladkou papriku, která má sladkou, nepatrně nahořklou a pálivou chuť
- gulášovou papriku, která je jemně pálivá
- pálivou papriku, která má ostře pálivou a mírně nahořkou chuť.



Mletá paprika dodává jídlu nejen typickou lahodnou chuť, ale i výraznou červenou barvu. Má mnoho způsobů použití - bez papriky si nedovedeme představit guláš, zejména maďarský, gulášovku, zelňačku či dršťkovou polévku, klobásy, omáčky aj.,dále paprika zjemňuje zeleninové, drůbeží, rybí a masové pokrmy a je součástí grilovacího koření.

Mletá paprika má též léčivé účinky. Obsahuje hodně vitamínu C a karoten , působí proti nachlazení a zabraňuje kornatění cév, povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje krevní oběh, chrání cévy a působí jako prevence proti krevním sraženinám.