Badyán (Illicium verum)

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Koření a bylinky, Vydáno dne: 23. 09. 2009

pochází z Číny, do Evropy se dostal na počátku 17. století, dnes je rozšířen v celé jihovýchodní Asii a tichomoří. Nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stále zeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůní velmi připomíná anýz.


V tradiční české kuchyni se užívá badyán celý i mletý - jako levnější náhrada anýzu do perníku, speciálních sušenek, přidává se do bonbónů, vánočního cukroví, likérů, do švestkových povidel, hruškového kompotu, do svařeného vína, k aromatizaci čajů, do rýže, zeleniny, skopového masa, nejvíce je však používán v čínské a indické kuchyni.

Badyán je využíván i v léčitelství - čaj z badyánu působí příznivě při kolikách a revmatizmu, v některých zemích se po jídle žvýká jako digestiv, využívá se při zažívacích potížích, působí močopůdně, povzbuzuje chuť k jídlu.