Bobkový list (Laurus nobilis)

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Koření a bylinky, Vydáno dne: 17. 09. 2009

Bobkový list (Laurus nobilis) Bobkový list (Laurus nobilis) se získává z keře vavřínu pravého, který roste ve středomoří, Iránu, Sýrii a v dalších subropických oblastech. Ve Starém Římě byl vavřín považován za rostlinu posvátnou, teprve později byl přijat jako koření. Používají se sušené listy, které mají nahořklou chuť a specifické aróma.Čím je bobkový list zelenější, tím je kvalitnější...

Bobkový list má v mnoha kuchyních světa široké použití - přidává se pod maso, do rajské omáčky, svíčkové i do omáček smetanových, do marinád a do zavařovaných jídel, při nakládání zeleniny, hub, okurek, ryb, při úpravě zvěřiny, do kořenicích směsí ap.

Nesmí se dlouho vařit, jinak se stane velmi hořkým.

Bobkový list má i léčivé účinky, působí dobře na trávení, podporuje chuť k jídlu, snižuje hladinu cukru v krvi. Čerstvé koření má prokrvující a dezinfekční účinek.

Bobkový list (Laurus nobilis)
obrázek převzat z www.photobucket.com

Takto jej můžete spatřit (a taky si jej natrhat a přivézt) třeba v Chorvatsku - často je používám jako živý plot.

Bobkový list (Laurus nobilis)