Babské rady VIII.

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Tipy a triky, Vydáno dne: 08. 05. 2009

Několik nových užitečných poznání získaných při vaření a v kuchyni vůbec, o které se s vámi chceme opět podělit.

- maso obalujeme až těsně před smažením, jinak obal navlhne a při smažení odpadává

- strouhanka nesmí být čerstvá, aby nebyla vlhká, pohlcovala by pak příliš mnoho tuku

- při obalování strouhanku k masu nepřitlačujeme, obal by byl tvrdý. Přebytečnou strouhanku oklepeme, jinak se drobečky strouhanky v oleji přepalují

- během smažení do masa nepícháme - šťáva by vytékala a maso by ztratilo šťavnatost

- nádobu během smažení nezakrýváme, vzniklá pára by kapala do tuku

- smažený pokrm nepřipravujeme příliš dopředu před podáváním, obal totiž ztrácí svou křehkost

- nemáme-li víno, mohou jej nahradit v jakékoli omáčce 2 kostky cukru rozpuštěné v trošce octa

- na vývar vždy vkládáme maso a kosti do studené vody, aby se uvolnily chuťové a aromatické látky

- polévku zpočátku vaříme na silném plameni, po chvíli plamen zmírníme a vývar necháváme pozvolna tzv. táhnout - na prudkém ohni se vývar zakalí

- když polévku přesolíme, přidáme dva oloupané brambory a v polévce je povaříme, pak je vyjmeme

- krémové polévky ředíme mlékem nebo smetanou

- osychání strouhaného křenu zpomalíme, když jej lehce pokapeme citrónovou šťávou nebo olivovým olejem

- stále čerstvý křen budeme mít, když jej očištěný dáme v mikrotenovém sáčku zmrazit. Při potřebě jej ještě zmrzlý strouháme, a to jen v množství, které potřebujeme, zbytek vrátíme zpět. Nastrouhaný zmrzlý křen je během několika vteřin jako čerstvý.

- aby kynuté buchty brzy neztvrdly a neokoraly, stačí je potřít hned po vyjmutí z trouby roztokem, který jsme získali smícháním rumu se stejným množstvím vody a 2 lžičkami cukru. Buchty jsou pak nejen voňavé, ale zůstanou měkké a vláčné.